Nekamunjte Putina!

22. 08. 2014 20:29:33
Putin je nevyčerpatelné téma. Jakkoli kontroverzní postava ruských (moderních) dějin, přesahuje svým vlivem kohokoliv ze současných politiků. Nestojí na výspě demokracie, protože tohle slovo ztrácí smysl na větší ploše naší planety. V marasmu politiky Evropské unie a neschopnosti politiky Spojených států pochopit aktuální dění za jejich hranicí, vystupuje postava novodobého cara obzvláště výrazně. Stojí na výspě evropské civilizace, aniž bychom ji nazvali "západní".

web

Nedávno se na Internetu objevila mapa nového chálífátu, zahrnujícího i část Evropy. Považoval jsem to spíše za reklamní tah muslimů, zvěstující možná nábor mudžáhedínů, ale situace se vyvíjí jiným směrem. Komu před pár lety přistál v e-mailové schránce šot powerpointu s představou muslimů o budoucnosti Evropy, tuší, o čem tu chci psát.

Vzpomínám na jedno únorové zimní odpoledne roku 2006 v Halifaxu, Anglie. Vystupuji z kamionu chystajícího se zacouvat do výrobní haly firmy RENOLD. Mám tedy chvíli času abych se tu prošel okolím. Typická zástavba řadových domků. V nejbližším z nich prosklená výloha. Ukazuje se že jde o arabský obchůdek. Dvě ženské postavy zahalené v čádorech zastavují na chodníku a prohlížejí si mne. Asi sem nepatřím. Přicházejí muži. Arabští. Neodvažuji se zvednout fotoaparát, nevím, zdali jsem v Anglii, nebo nějakém arabském městě, abych mohl fotografovat. Něco mi v tom brání.

Vzpomínám také jednak na kapitolu historie dávné o příchodu maurů do Evropy někdy v osmém století, a také na kapitolu historie nedávné, psané v roce 1994 a dalších na Balkánském poloostrově. Nefandil jsem rozpadu Jugoslávie. Ale jako by se válečná historie opakovala.
Bezradné vlády starších členů Evropské unie řeší problémy imigrantů rozpačitě, aparát Evropské unie zase hledá nějaké demokratické řešení diktátorským způsobem vedoucím k nucenému dělení Balkánu.
Není divu, že obojí k ničemu nevede, což může vyvolat obavy té větší půlky Evropy, kam patří současné nečlenské země EU. Demokracie se v tomto kontextu stává prázdným slovem a současný konflikt na Ukrajině to jen potrhuje.

Maně vzpomínám tu neuvěřitelnou historku 11. září 2001 v New Yorku. Vypadalo to jako ve sci-fi filmu, když jsem večer sledoval televizní zpravodajství z USA. Opravdu se něco změnilo po tom datu. Dostali nás, říkám si, když s nechutí trávím na letišti nekonečné hodiny "zpestřené" důkladnými prohlídkami.
Sedím u oběda a čtu noviny. Píše se tam o problémech s arabskou klientelou v Teplicích. To mne zajímá. Žádní múdžáhedínové, ale rozvětvené rodinky těch bohatších arabů. Nemají potuchy o tom, jak funguje naše společnost. Žádný ohled na zdejší zvyklosti brát nemusí. Podnikavý našinec potom zůstává stejně bezradný při pomyšlení na přísun (dříve se říkalo) petrodolarů.

Neexistuje síla, která by dokázala zastavit vznik zmíněného chálífátu. Americký slon tancuje v afghánském porcelánu za přizvukování Unie zvané Evropská a vytváří panoramatické divadlo.
To panorama se jistě přestává líbit obecenstvu z Kremlu a okolí. Sedí tam báťuška car. Ne, Muromec urostlý, vládce posledního svobodného impéria. A vládne mocí velikou. Můžeme si myslet co chceme, ale posledním opravdovým státníkem s reálným uvažováním zůstává na výspě křesťanského světa Vladimír Putin.

Autor: Miloš Broulík | pátek 22.8.2014 20:29 | karma článku: 34.86 | přečteno: 1636x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 612 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1410
Hledání spravedlivého společenského řádu pokračuje. Zamysleme se nad směřováním naší země a vztahu k jiným společenstvím.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...